NUTRICIÓ FELINA

NUTRICIÓ FELINA

Introducció

Una alimentació adequada pot ajudar a la teva mascota a gaudir d'un estat de salut òptim, presentant resistència a patir malalties, lluir un pelatge sa, i per tant una bona qualitat de vida.

Els gats necessiten menjar una dieta rica en proteïna i greix d'alta qualitat. Resulta complicat que puguin ser vegetarians, ja que necessiten nutrients essencials que només es poden trobar a la carn, com la taurina, de manera que si voleu fer aquest pas, consulteu quina suplementació els heu de donar. D'altra banda, la dieta de gossos o els aliments que consumim les persones, no contenen aquests nutrients que necessiten els gats, o els tenen en quantitats insuficients. Per aquest motiu, no s'hauria d'alimentar un gat de forma regular amb dietes de gos o de persones. 

Hi ha moltes marques de menjar de gat on escollir, les quals presenten diferent qualitat. Es troben disponibles les dietes formulades en funció de l'edat de l'animal (pediàtric, júnior, adult, sènior, etc.). També hi ha dietes formulades per problemes específics (obesitat, malaltia renal...), disponibles només sota prescripció veterinària.

En general, es recomana donar pinso diàriament, i en menor quantitat o esporàdicament, humida. Quines diferències hi ha entre el pinso i la llauna? Per una banda, el pinso és més sec, dificultant la formació de tosca dental i els ajuda a ingerir més aigua (cosa molt important per ells, ja que tenen la tendència de no ingerir molta aigua, amb els problemes que es podrien derivar). A més a més, és més econòmic. Per altra, el fet que les llaunes tinguin un alt contingut en aigua, pot ajudar en aquelles ocasions en què els gats que deixen de menjar: com que els acostuma a agradar més, els hidrata a més d'alimentar-los.

Una bona alimentació és especialment important en cadells, ja que necessiten més calories, proteïnes, greixos, vitamines i minerals que un adult. Es recomana alimentar amb una dieta de cadell d'alta qualitat fins a l'any de vida.

Les gates gestants o en lactació també tenen necessitats nutricionals més elevades. Consulta'ns per a més detalls.

Alimentació

L'ideal és tenir la menjadora en una àrea tranquil·la, lluny de les zones més transitades de casa. Si conviuen diversos gats que no es porten gaire bé entre ells, posar més d'una menjadora en diferents llocs de casa pot ajudar a disminuir la tensió. Si és un gat selectiu, es pot provar diferents marques de pinso/llauna, a veure quina prefereix. En gats adults que no mengen en excés, es pot deixar el pinso durant tot el dia, així picotegen quan tenen gana, tal com farien si visquessin en el seu medi natural, ingerint petites presses caçades al llarg del dia.

Sobrealimentació
La sobrealimentació pot comportar seriosos problemes, com l'obesitat, problemes de cor, artrosis, disminuint l'esperança de vida de la nostra mascota. Es recomana racionalitzar els premis (en cas que se'n donin). Consulta'ns quin tipus de pinso i quina quantitat s'adequa més al teu gat.

Falta de gana
Un gat que no menja suficient o que fa més d'un dia que no menja, pot indicar-nos que té alguna patologia. En aquests casos, es recomana atenció veterinària.


Equip veterinari Arovet.