ESTERILITZACIÓ I CASTRACIÓ
L'esterilització (en femelles) i la castració (en mascles) és el procediment quirúrgic que consisteix en l'extracció dels òrgans reproductors. Tot i que qualsevol intervenció quirúrgica comporta un risc, l'esterilització/castració són les cirurgies més comunes en la clínica diària.
Es recomana realitzar-la un cop la nostra mascota arriba a la maduresa sexual (aproximadament als 6 mesos d'edat) si no es volen utilitzar com a reproductors. En el cas de les femelles, a Arovet recomanem realitzar l'esterilització entre el primer i segon zel. Així i tot, es pot dur a terme més precoçment, per exemple, per tal d'evitar muntes indesitjades en cas que la femella en qüestió pugui conviure amb algun mascle no castrat.
Fotografia: Sara Caja
Beneficis de l'esterilització i castració
- Evitar embarassos no desitjats.
- Redueix el risc de patir certes malalties en un futur, per exemple, alguns tumors de mama dependents d'hormones, càncer de matriu o testicular, infeccions de matriu, prostatitis... En termes generals, molts estudis afirmen que aquest risc es redueix més com més jove sigui l'animal quan es realitza la intervenció.
- Tenen menys tendència a escapar-se per explorar el territori i, per tant, menys possibilitats de patir baralles per territorialitat amb altres animals...
- La castració en gats mascles redueix significativament la conducta de marcatge (orinar a casa).
- En cas de les femelles, l'esterilització farà que no entrin en zel. Per tant, evitarà que vocalitzin, eliminin "sang" a casa i atreguin mascles a casa i allà on passegin.
- També evita la pseudogestació i la secreció de llet secundària.
- En el cas dels mascles, poden ser menys propensos a mostrar signes d'agressió a altres animals i persones. L'hormona predominantment masculina, la testosterona, és la principal que promou les conductes agressives per dominància o territorialitat, i la seva producció i es dona als testicles.
Les preguntes més freqüents que es fan els nostres clients són:
- La meva mascota guanyarà pes?
És cert que alguns animals tenen tendència a augmentar de pes. Les hormones sexuals ajuden al control i regulació de la ingesta, de manera que, quan extirpem els ovaris o els testicles, aquestes hormones inexistents, no realitzen la seva funció, i habitualment, les nostres mascotes tenen major sensació de gana. Així i tot, aquest possible problema, es pot evitar amb una correcta pauta d'alimentació, utilitzant pinso d'animal esterilitzat, reduint els premis (o canviant-los per altres menys calòrics) i assegurant l'exercici.
- En el cas de les femelles, és necessari que tinguin cadells, almenys un cop?
No és necessari, les femelles no tenen la necessitat de ser mares. De fet, les femelles només accepten ser muntades quan estan en el període fèrtil del zel. I Els mascles només busquen amb aquest objectiu a les femelles quan oloren les feromones sexuals. Un cop esterilitzats, no tornaran a tenir aquestes hormones, el que es tradueix en el fet que mai tornaran a sentir aquesta necessitat de procrear.
. A més, com hem comentat abans, molts estudis defensen que realitzar l'esterilització entre el primer i segon zel, prevé nombroses malalties greus i evita haver de pensar a qui donarem els cadells!
. A més, com hem comentat abans, molts estudis defensen que realitzar l'esterilització entre el primer i segon zel, prevé nombroses malalties greus i evita haver de pensar a qui donarem els cadells!
Per a qualsevol consulta, ens podreu trobar a Av. S'Agaró, 148 de Platja d'Aro o al telèfon 972851055.
Equip veterinari Arovet.