GESTACIÓ EN GOSSA I GATA

Probablement alguns de vosaltres algun cop heu tingut cadellada a casa, d'altres potser és el primer cop. Aprofitant que s'acosta el temps de cria, hem pensat que seria interessant citar quatre conceptes sobre la gestació en gossa i gata.

Gosses i gates poden tenir el seu primer zel al voltant dels 6 mesos d'edat, això significa que en el moment que entrin en zel, si les munta un mascle, poden quedar gestants. En general, les gosses tenen 2 zels a l'any, mentre que les gates en poden tenir durant tot l'any, sent més freqüents a la primavera. L'embaràs dura 2 mesos aproximadament, tant en gossa com en gata.

Com podem saber que la nostra mascota està gestant? Si estava en zel i l'han muntat, el més probable és que ho estigui. Físicament, durant les primeres setmanes és complicat de veure, ja que mostren molts pocs signes. A partir de la quarta i cinquena setmana, podeu observar com guanyen pes, especialment al voltant de l'abdomen. Al final de gestació, les mames creixen, e inclús, pot sortir llet dies abans del part.

És recomanable realitzar una radiografia a partir del dia 45 després de la munta. Per una banda, podrem tenir la certesa que la nostra mascota serà mare, i per l'altra, ens permetrà contar el nombre de cadells. Això és important, ja que en el moment del part podrem saber si els ha expulsat tots o no! L'ecografia permet detectar l'embaràs a partir del dia 35 de gestació, però amb aquesta tècnica no es pot saber el nombre de cadells.
Durant el període de gestació és interessant donar un pinso que aporti les necessitats nutricionals requerides durant l'embaràs, en general, es poden utilitzar pinsos de gestant, o inclús, de gadell.
També és important evitar les vacunes i medicacions durant aquest període, això inclou el tractaments antiparasitaris. Per aquest motiu, es recomana realitzar-los abans de la munta si és possible. Si aquest és el vostre cas, consulteu-nos quin producte és el més segur.

Qualsevol dubte no dubteu en consultar-nos!!!

Equip veterinari Arovet.