GESTACIÓ EN GOSSA I GATA

Probablement, alguns de vosaltres algun cop heu tingut una cadellada a casa i per altres, potser és el primer cop. Hem pensat que seria interessant citar quatre conceptes sobre la gestació en gosses i gates.

Gosses i gates poden tenir el seu primer zel al voltant dels 6 mesos d'edat. Això significa que en el moment que entrin en zel, si les munta un mascle, poden quedar embarassades. En general, les gosses tenen 2 zels a l'any, mentre que les gates en poden tenir durant tot l'any, sent més freqüents a la primavera. L'embaràs dura 2 mesos aproximadament, tant en la gossa com en la gata.

Com podem saber que la nostra mascota està gestant? Si estava en zel i l'han muntat, el més probable és que ho estigui. Físicament, durant les primeres setmanes és complicat de veure, ja que mostren molt pocs signes. A partir de la quarta i cinquena setmana, podeu observar com guanyen pes, especialment al voltant de l'abdomen. Al final de gestació, les mames creixen, i inclús, pot sortir llet dies abans del part.

És recomanable realitzar una ecografia (a partir del dia 28-35 de gestació) o radiografia (45 dies després de la munta). Per una banda, podrem tenir la certesa que la nostra mascota serà mare, i per l'altra, ens permetrà comptar el nombre de cadells. Això és important, ja que en el moment del part podrem saber en quin moment han nascut tots els cadells! L'ecografia permet detectar l'embaràs abans, però amb aquesta tècnica no és més complicat saber el nombre de cadells.
Durant el període de gestació és necessari donar un pinso que aporti les necessitats nutricionals requerides durant l'embaràs. Hi ha marques que tenen gammes especials per aquest període, però en general, es poden utilitzar pinsos de cadell.
També és important evitar les vacunes i medicacions durant aquest període, inclosos alguns tractaments antiparasitaris. Per aquest motiu, es recomana realitzar-los abans de la munta si és possible. Si aquest és el vostre cas, consulteu-nos quin producte és el més segur.

Qualsevol qüestió no dubteu a consultar-nos!!!

Equip veterinari Arovet.