PSEUDOGESTACIÓ O EMBARÀS PSICOLÒGIC


Què és la pseudogestació?
La pseudogestació, també coneguda popularment amb el nom d'embaràs psicològic, fa referència a la conducta i signes clínics d'una gossa embarassada quan en realitat no ho està. Aquesta, pot aparèixer tant en gosses que han estat muntades com en les que no. La majoria de gosses no esterilitzades poden presentar signes de pseudogestació després del zel.

Quins són els signes i quan apareixen?

Els símptomes normalment apareixen 4-9 setmanes després del zel, i simulen una gestació real. Els més freqüents són: augment de les mames, amb possible producció de llet, cansament, vòmits puntuals i retenció de fluids. Sovint el motiu de consulta és perquè mengen menys.
La pseudogestació es pot produir a qualsevol edat, i no sempre apareix després de cada zel. Així mateix, els signes que observem poden variar en els diferents zels.
Pel que fa als canvis de comportament, podem veure com fan niu, es comporten com si tinguessin un cadell (a vegades agafen un peluix i el protegeixen com si fos el seu fill), estan inquietes, cansades, sense ganes de jugar, inclús algun cop poden mostrar agressivitat.

Per què es produeix?
Després de cada zel, les gosses produeixen un tipus d'hormones que serveixen per preparar el cos per mantenir una gestació. En el cas que no estiguin embarassades, aquestes hormones començaran a disminuir després de 4-6 setmanes, de manera que els símptomes no apareixeran. Al contrari, si perduren passat aquest temps es produirà una pseudogestació.

Com es pot tractar?
Aquells casos en què presentin signes lleus de pseudogestació, sovint no es necessari administrar cap tractament, i els símptomes desapareixeran cap als 14-21 dies. Per altra banda, es recomana tractament en aquelles gosses que manifestin signes clínics marcats. Per exemple, en gosses que produeixen llet, es pot infectar i causar infecció.
Per tal de prevenir futurs episodis, en gosses que no es volen fer criar, es recomana l'esterilització. En eliminar la font d'hormona, ja no en podran tenir més.

Per a qualsevol consulta, ens trobareu a Av. S'Agaró 148 de Platja d'Aro o al telèfon 972 851 055 // 627 09 16 76 (consultes urgents).

Equip veterinari Arovet.