NOU GATET A LA FAMÍLIA!!


Esteu pensant a adoptar un cadell de gat? Ja en teniu un? A continuació us deixem quatre pinzellades del maneig bàsic que necessiten. Esperem que us sigui útil!

Introducció

Els cadells de gat poden deixar d'estar amb la seva mare un cop es deslleten, normalment a les 8-10 setmanes d'edat. Arribat aquest moment, necessiten un maneig especial, incloent-hi la visita al veterinari, l'alimentació adequada i la socialització.

És important que en tots els casos es realitzi un examen físic per comprovar que tot sigui correcte, es desparasitin i, assolida l'edat necessària, es vacunin. En cas que el cadell en qüestió prengui contacte amb altres gats, és important testar-lo del virus de la leucèmia i de la immunodeficiència felina. Demana'ns informació al respecte si no coneixes aquests virus felins.

Abans de portar el gatet a casa, prepara una habitació o un espai petit, on ell pugui estar durant els primers dies. Tenir una àrea petita que ell pugui explorar, pot fer-lo sentir més segur en un primer moment. També els hi agraden els llocs on poder amagar-se: darrere un moble o un rascador és suficient. Als gats no els hi agrada menjar a prop de la caixa de sorra, així doncs, és recomanable posar el menjar i l'aigua el més lluny possible d'aquesta. El llit també ha de col·locar-se lluny de la capsa de sorra, tot i que, la majoria dels gats, escolliran el lloc on prefereixen dormir i, sovint, ignoraran el llit que nosaltres els tenim preparat. Espereu-vos una mica abans de fer aquesta despesa.

Potser en un primer moment el gatet s'amaga o explora la zona quan ningú mira. Tranquils, de mica en mica us afagarà confiança!!

Atenció veterinària
 
Els gats nounats tenen el que s'anomena immunitat maternal, que significa que estan protegits contra algunes malalties, gràcies a haver rebut de la mare certes defenses contra determinats agents. A mesura que creixen, aquesta immunitat desapareix i serà el moment de poder vacunar. A Arovet comencem la pauta de vacunació als 3 mesos d'edat, demana'ns informació al respecte.

A més, és important realitzar una correcta desparasitació interna (pels "cucs") a partir de les 3 setmanes d'edat, repetint-la al cap de 15 dies, i també una correcta desparasitació externa (puces, paparres...). Per aquesta última, es poden utilitzar pipetes a partir d'un mes i mig d'edat aproximadament, depenent del producte. Si són més petits, es recomana utilitzar esprais especialment formulats per gats cadells.

Pel que fa a l'esterilització, es recomana realitzar-la a partir dels 6 mesos d'edat. Nosaltres recomanem fer-la entre el 1r i el 2n zel. Aquesta prevé els embarassos indesitjats, alguns problemes comportamentals i el risc d'algunes malalties. Consulta'ns i t'ho explicarem més detalladament.

Alimentació 

Durant les primeres 4 setmanes de vida com a mínim, han de prendre llet. No els hi doneu llet de vaca, la majoria hi tenen intolerància i els hi provocarà diarrea. En el cas que hagin sigut deslletats (separats de la mare) durant aquesta edat, és important que compreu llet maternitzada especial per gatets. Tan important és que es prenguin el biberó com que orinin i, sobretot, defequin diàriament. Si us trobeu en aquesta situació, apropeu-vos i us explicarem com donar el biberó i com estimular-los per excretar. Entre les 4 i les 8 setmanes, es pot començar a incorporar dieta tova de forma progressiva. Amb aquesta edat, el nostre cadell de gat ja ha après a anar a la capsa de sorra, cosa que ens ajudarà a valorar les femtes: és important que el nou menjar que estem incorporant se li posi bé. Podem observar un lleuger canvi en la textura i color els primers dies, però de forma gradual, les femtes han de ser correctes de nou. A partir de les 8-10 setmanes d'edat ja són capaços de menjar pinso. És recomanable alimentar-los amb un pinso de cadell fins que facin un any, a lliure disposició durant tot el dia. Un cop són adults, ja se'ls hi podria racionar, en cas que fos necessari.

Socialització

Els gats aprenen a socialitzar-se imitant la manera com ho fa la seva mare o germans. És per aquest motiu que es recomana que els cadells estiguin amb la seva mare fins a les 10 setmanes. Si penseu adoptar-ne més d'un gat, és preferible que adopteu per exemple dos germans que quedar-vos primer amb un d'una cadellada i temps després introduir un altre. Els gats són més problemàtics que els gossos a l'hora d'acceptar nous animals a casa, però si creixen junts tindrem més possibilitats que hi hagi harmonia entre ells. 

Durant aquest període també és important que interactuïn amb persones. És molt important introduir els gatets gradualment si teniu altres mascotes a casa, demana'ns informació de quina és la millor manera de fer-ho per minimitzar les situacions estressants per les vostres mascotes.


Esperem que aquesta informació us hagi resultat d'utilitat!